Kövess:

szerda, március 21

Ahol minden kattintással nő a GDP


Cége forgalmának többszörösét, hajóztatják be, egyetlen kattintással Skandináviában 

Nálunk ez nem működik, mi magyarok vagyunk! Miért leszünk mi rendre alacsonyabb státuszú nemzet, legyen bármiről szó?

marketing debrecen
Hosszú évek óta Norvégia vezeti a leggazdagabb országok rangsorát, mind az életszínvonal, mind a boldogság faktor tekintetében. Hogyan lehet ez, ha óriásiak a távolságok az országon belül, déli csücskétől az északi finn határig 3000 kilométer, 90%-ban hiányzik a termőterület, nagyon alacsony a népsűrűség, mindössze 4,5 millió ember lakja az óriási országot, területének nagy részén, félévig szinte teljes a sötétség, legfontosabb energia forrásukból, a kőolajból pedig saját célra alig használnak fel?

Az óriási távolságok, s a sok kopár hegy megkerülése, fjordokon át való szerpentinezés miatt, nagyon meggondolja bárki, hogy mikor keljen útra. Útjaikat nagyon pontosan megszervezik, s a kommunikáció nagy részére, az üzletmenet nyilvántartására, ott az internet. Szinte fontosabb az üzleti életben a kommunikációs szoftverek ismerete, mint sem a termékről való tudás, s az, hogy lukat beszéljünk az üzleti partner hasába.

marketing debrecen
A szállítások, s árumennyiségek megtérülési rátája szintén pontos számításokat igényel. Nyilvánvalóan nem lehet sehol üres járat, legnagyobb vállalkozásaik épp a szállításban lettek naggyá. Egy adott útvonalon a megfelelő típusú termékeket, a megfelelő helyre kell eljuttatni, mindenki számára maximalizálható haszonkulccsal.

Egyetlen általam tapasztalt történet jól mutatja, hogyan történik mindez. A kikötőben, ahol éppen sétáltunk - egy 2000 fős városkáról van szó, túl a sarkkörön, kórházzal, több orvosi rendelővel, több bankkal, éttermekkel, saját múzeummal - épp akkor tájt érkezett az óceánjáró hajó. Már amikor kiértünk a kikötőbe, óriási mennyiségű raklap áru volt felhalmozva, különböző elrendezésűek, nagyobb méretűek, kisebbek. Közben is jöttek-jöttek furgonok, teherautók, lepakolták az árut, a kikötői daruval, vagy targoncával, személyzet 1 fő. Lepakolás után elővették vonalkód olvasóikat, a raklap oldalán végig pittyegtették és mentek tovább a dolgukra.

Beérkezett a legalább 8 emeletes óceánjáró, hihetetlen méretű rakodó térrel, teherautók és gépjárművek épp úgy beparkoltak a belsejébe, hogy egy másik kikötőig vízen tegyék meg az utat, mint ahogy elkezdték bepakolni a töméntelen árut, itt is csak egy-egy pitty jelezte az újabb csomag eltűnését a raktérben. Természetesen a hajó felső 4 szintje felsőkategóriás luxushajóként volt kialakítva, bárokkal, éttermekkel, táncteremmel, medencékkel, sportolási lehetőségekkel. Míg a hajó kipakolt-bepakolt, a turisták megnézhették a helyi városközpontot, sétáló utcát, ahol pénzt költhettek.

marketing debrecen
Miután minden áru a helyére került, minden gépjármű becsekkolt, minden turista visszatért, az óceánjáró tovább állt. Sok árut letéve a kikötőben, s sok árut tovább szállítva. Mikor este újból jártunk arra, még akkor is jött teherjármű, amelyik akkor vittel el a számára otthagyott árut, a megszokott vonalkód ellenőrzés után.

Nem találkozott ember az emberrel, csupán az igények kielégítése, a jól szervezett kínálattal. Később megtudtam, hogy az egész folyamat interneten keresztül történik, az árutermelők közzé teszik kínálatuk, s keresletük. Partnereik árut vesznek, s viszont eladnak, megjelölik a kívánt mennyiséget, s az időpontot, amikorra kérik az árut. Amint behajózik az áru - leolvassák a kódot - a számlák kiegyenlítésre kerülnek. Mindenki azt csinálja, amihez a leginkább ért, s a legjobb hatásfokkal, egyetlen állandó heti feladat az internet kezelése, igények, kínálat közzététele. Nem beszélve arról, hogy amint az már másutt is természetes, a turisták is neten rendelik meg a több hetes hajóutat, a színvonalas programokkal.

Természetesen ebben a rendszerben alapkövetelmény, a minden ponton jó minőségű áru, szolgáltatás. Nem létezik, hogy a szállítók hosszú órákat várnak, egy rakodóval támasztják a platót, csak, azért, hogy valaki megnézze tényleg az e, s olyan minőségben érkezett áru-e, ahogy megbeszélték - tévedés ne essék, itt utólag a legapróbb hibát is elszámolják egymás között, fillérekig menően, de nem minden egyes ponton húzzák egymás idejét, pazarolják egymás pénzét - hogy a folyamat vége az legyen: átvettem pecsét, aláírás.

Nincs az, hogy valamivel kevesebbet teszek bele, nem egészen az az amit megkapott, mint amit megbeszéltünk, mert hát valójában, olyat nem is lehet, csak hasonlót csinálni. Nincs az, hogy most ez meg ez történt, s a számlakiegyenlítést kicsit tolni kell, mert váratlanul elromlott ez, megbetegedett amaz, a bank kitalálta, hogy........

marketing debrecen
Ezek a magyar kommunikációs panelek, aminek része az is, hogy az emailben megkapott ajánlatot, információt, még egy jól dedikált címzettől is csak 17%-ban nyitnak meg, hogy javarészt el se olvassák az ajánlatot. A 2010-ben végzett regionális felmérésben is vállalatvezetőink, menedzsereink főként a kommunikáció miatt, az utolsó helyen rangsoroltak: nem hívnak vissza, nem tartják az időpontokat, nem reagálnak megkeresésekre. Fejlett országokban ez elképzelhetetlen, a vállalatvezető legfontosabb feladata az információk gyűjtése, új lehetőségek kutatása, mint ahogy a sportban a tehetségek megtalálása.

Mindenki eldöntheti, hogy hová kíván csatlakozni, mert a régi metódusok látható milyen irányba visznek, lehet új útra lépni, s olyanokat keresni, akik ezen haladnak, vagy továbbra is mondani, hogy nálunk ez nem működik. Lehetne hallani óránként a vonalkód olvasó pitty-pitty-ét, s gazdagodni, mint a skandinávok, de hát épp úton vagyunk, éppen meg kell beszélni, hogy ki a felelős, ahelyett, hogy nyitottan figyelnénk az új lehetőségeket, s terveznénk a kommunikációnkat.

0 megjegyzés:
Népszerű bejegyzések