Kövess:

vasárnap, május 13

Facebook Részvény kibocsátás

Az online hirdetési piac, mint befektetés


Itt az idő, május hónap, amikor a Facebook kibocsájtja a részvényeit, amiből most rajtunk keresztül Ön is vásárolhat, részesülhet a sikertörténetből, sőt céges Facebook oldalát is tovább fejlesztjük, s ajándék Facebook Hirdetéseket kap mellé. 1 millió forintot meghaladó befektetései után kapja ajándékba az egyedi plusz szolgáltatásokat, a minimális befektetési összeg 250 ezer forint. Így velünk két módon részesülhet a világ legnagyobb technológiai részvény kibocsátásából, egyrészt a részvényeivel jelentős árfolyam nyeresége lehet, s gyakorlatilag a hirdetések révén, a befektetett pénzösszeget visszanyeri. Kettős haszon.

üzleti tanácsadó
A részleteket taglaló írásunkban lejjebb láthatja, hogy milyen árfolyam nyereségeket értek el azok, akik 2004-ben például Google részvényeket vásároltak, mára meg 7-szerezték a pénzük 8 év alatt, az Ebay-el pedig 14 év alatt meg 42-szerezték. A Facebook évi bevételnövekedése 88%, folyamatosan fejlesztik a mobilalkalmazásokat, amivel tovább növelik bevételeiket. Így a várható nyereség a korábbi tendenciákat is túlhaladhatja. 

Ma még Magyarországon mindenki keresi az online hirdetésekben rejlő legjobb lehetőségeket. Egy óriási előnyük azonban már ma is elvitathatatlan, lényegesen olcsóbb, mint bármilyen más reklám, és sokkal pontosabban elérhető vele a célcsoportunk. A Facebook stratégia egyik fontos tényezője az  online hirdetési piacnak a várható felfutása, ami a következő  néhány évben meg is duplázódhat iparági előrejelzések szerint. 

Ezek fényében mivel mi az online marketingjében is segítünk, két fontos pozíciót tud megszerezni, bevezetési árfolyamon vásárolhat és minél előbb épít ki megfelelő pozíciókat  az online hirdetési piacon, annál olcsóbban, s hosszútávon kitűnő megtérülési és bevétel-növekedési mutatókkal szerezhet vevőket termékeinek, szolgáltatásainak. Jelentkezzen a lehetőségért! A részvénykibocsátással kapcsolatos részletek lejjebb olvashatók!


A kibocsátás

üzleti tanácsadó
o A világ legnagyobb közösségi hálózatát (social network) létrehozó és üzemeltető  Facebook Inc. első jelentős nyilvános részvénykibocsátását (IPO) hajtja végre, várhatóan májusban, vagy június elején. A hírek szerint 125 millió részvényt értékesítenek.

o A kibocsátás után a részvényeket bevezetik az amerikai Nasdaq kereskedésébe, ticker kódja FB lesz.

o Az értékesítésről hivatalos menetrendet még nem közölt a társaság, de az eddigi kiszivárgott (nem hivatalos) információk szerint az értékesítés május 7-én indulhatna, míg a kibocsátási árat május 16-17. körül a piac is megismerhetné, a tőzsdei kereskedés pedig 1 nappal később kezdődne.

o Az IPO-ból származó bevétel 5 Milliárd dollár is lehet, ami így minden idők legnagyobb amerikai technológiai IPO-ja lesz. A Facebook piaci kapitalizációja pedig várhatóan 100 Milliárd dollár körül alakulhat.

o Hivatalos kibocsátási ár hiányában a piaci szakértők a részvények speciális, nagybefektetőknek elérhető zárt kereskedési rendszereken keresztül eladott részvénycsomagok ára alapján kalkulálnak, ez alapján 40-50 dolláros ársávról olvasni az amerikai szaksajtóban.

o A részvénykibocsátás vezető szervezői a Morgan Stanley, a JPMorgan, a Goldman Sachs, a Bank of America, a Barclays, és az Allen & Company lesznek, míg egy közel 25 bankból álló konzorcium végzi a tranzakcióval kapcsolatos tanácsadást.


A Facebook, mint vállalat


üzleti tanácsadó
o A Facebook a világ legnagyobb és legismertebb közösségi hálózata.

o A társaság havi aktív felhasználóinak száma 901 millióra nőtt a 2012. március végi adatok alapján, ami 33%-os bővülés az előző évi 680 millióról.

o A 526 milliós napi átlagos aktív felhasználói szám  41%-os bővülésnek felel meg év/év alapon.

o A Facebook mobil alkalmazásait átlagosan 488 millióan használják havonta, a 2012 I. negyedév végi adatok alapján.

o A Facebook több mint 125 Milliárd baráti kapcsolatot tart nyilván.

o A társaság felhasználói naponta 3,2 Milliárd alkalommal „lájkolnak” és kommentelnek a legfrissebb gyorsjelentés alapján, valamint 300 millió fényképet osztanak meg a barátaikkal.

o A hirdetési bevételek pl. a 2009-es 764 millió $-ról 2011.év végére 3711 millió dollárra nőttek, míg a fizetett szolgáltatásokból és egyéb jutalékból származó bevételek a 2009-es 13 millió dollárról 3 év alatt 557
millió dollárra ugrott.

o A felhasználók régiónkénti eloszlása is folyamatosan diverzifikálódik, a legfrissebb adatok szerint, már szinte négy egyenlő részre oszlik (Észak-Amerika, Európa, Ázsia, és Egyéb).

A Facebook piaci lehetőségei

Lehetőségek a hirdetési piacon


üzleti tanácsadó
A Facebook olyan lehetőségeket kínál, melyek a korábbiaknál nagyobb relevanciát és fogyasztói bevonódást idéznek elő, így a hirdetők jobban elérhetik céljaikat. Az elérés, relevancia, a közösségi kapcsolatok és a „bevonódás” együttesével a Facebook a hirdetők számára fejlettebb eszközöket ad a márka ismertség és márka kapcsolódás létrehozására, és új módszerekkel képes rövid időn belül keresletet támasztani olyan fogyasztók részéről, akikben a vásárlási szándék már létezik.

A közösségi hálón történő hirdetés egyre inkább fejlődésben lévő piaci lehetőség. A Facebook úgy látja, hogy a legtöbb hirdető még mindig kutatja és tanulja a legjobb módszereket arra, miként használja a Facebook-ot értékesebb, közösségi hirdetési célokra.

Lehetőségek a fizetések terén

A Facebook bevétel szerkezetének megoszlása 

Amikor a Facebook fizetési infrastruktúráját használó fejlesztőkőtől a felhasználók virtuális és digitális árukat vásárolnak, a társaság jutalékot kap a tranzakció értékéből. Jelenleg a fizetési tranzakció szinte kizárólag a közösségi játékok felhasználói és fejlesztői között történnek. Iparági források szerint a virtuális áruk globális piaca a 2007-es 2 Milliárd dollárról 2010-re 7 Milliárd dollárra nőtt, és 2014-re és már 15 Milliárrd dollár lehet. A mai állapot szerint a Facebook-os játékok esetében kötelezővé teszik a fizetés rendszerük integrálását is, és elképzelhető, hogy ezt a jövőben kiterjesztik más felhasználásokra is.

Stratégia


A Facebook úgy véli, hogy a nyitottabb és erősebben összekapcsolt világot létrehozni szándékozó küldetésük korai időszakában vannak. Komoly lehetőséget látnak a felhasználók, a fejlesztők és a hirdetők számára kínált értékek növelésében.

A Facebook stratégiájának fő  elemei:

üzleti tanácsadó

o A globális felhasználói közösség bővítése: Minden régióban a növekedésre összpontosítanak, beleértve az olyan nagy, de viszonylag mérsékelt penetrációjú piacokat, mint Brazília, Németország, Japán, Oroszország és Dél-Korea.

o A felhasználói bevonódást növelő  közösségi termékek fejlesztése: Olyan fejlesztéseket részesítenek előnyben, mely szerintük bevonódást növel interaktív kapcsolatokat hoz létre a felhasználóik, a fejlesztőik és a hirdetőik között a Facebook-on, az internet más oldalain és a mobil eszközökön. Jelentős fejlesztéseket terveznek fő  termékeikben, mint pl. hírek, fotók és csoportok, valamint új termékekbe (pl. „Timeline” és „Ticker”).

o A legkiválóbb felhasználói élmény kínálása: Melynek érdekében folyamatosan fejlesztik a közösségi csatornák optimalizációját célzó termékeket és technológiákat, valós időben hatalmas mennyiségű információt elemeznek és rendszereznek annak érdekében, hogy minden felhasználó a leghasznosabb tartalmat kaphassa.

o Kiváló felhasználói élmények mobil eszközökre is: Jelentős forrást szánnak a mobil alkalmazások további fejlesztésére. Együttműködnek a mobil iparág gyártóival, fejlesztőivel, operációs rendszer tervezőivel és a mobil szolgáltatókkal, hogy javítsák a Facebook kínálta élményt és egyre több ember számára tegyék elérhetővé.

o A fejlesztőket képessé tenni, hogy a Facebook platformon kiváló közösségi felhasználásokat alkossanak: A társaság folytatni kívánja azokat a befektetéseket, melyekkel még személyre szabottabb és közösségibb
termékeket hozhatnak létre a Facebook-on, az internet más oldalain és a mobil eszközökön. A Facebook tervezi a fizetési rendszer továbbfejlesztését, hogy a felhasználók és a fejlesztők számára még kényelmesebb legyen.

o Fejlettebb hirdetési termékek kínálata a hirdetők és felhasználók számára: A társaság hirdetési stratégiájának a középpontjában az a meggyőződés áll, hogy a közösségi, releváns és a Facebook más tartalmaiba jól integrált hirdetések növelik a felhasználói élményt és a hirdetők számára vonzó eredményt kínálnak. Hirdetőik számára újabb termékeket kívánnak tervezni és továbbra is egyensúlyt keresnek a pénzügyi szempontok és a felhasználói élmény optimalizálása iránti elkötelezettség

Összegzés, árazás

üzleti tanácsadó
o A Facebook-é lesz minden idők legnagyobb technológiai részvénykibocsátása (várhatóan 5 Milliárd $) az amerikai tőzsdén, a többi iparágban is eddig csupán három vállalat - AT&T: 10,6 Mrd $ (2004), GM: 18,1 Mrd $ (2010), Visa: 19,7 Mrd $ (2008) - hajtott végre nagyobb IPO-t.

o A társaság az elmúlt néhány évben szinte minden eredménysoron jelentős növekedést tudott felmutatni, ami az a 2011. év végi adatok szerint az árbevétel esetében 88%-os, az üzemi eredmény vonatkozásában 74%-os, míg a nettó eredménysoron 65%-os bővülést jelent év/év alapon.

o A további növekedés kulcsa az online hirdetési piacnak a várható felfutása lehet, ami a következő  néhány évben meg is duplázódhat iparági előrejelzések szerint (Magna Global.)

o A Facebook egy felhasználóra jutó árbevétele (12 havi gördülő) a legfrissebb adatok alapján 4,5$-ra emelkedett, de még így is jelentős tér van a növekedés előtt, miután jócskán elmarad az iparág többi szereplőjétől (Zynga: 4,8$, Linkedin: 8,6$, Groupon: 8,9$, eBay: 24,3$).


üzleti tanácsadó

0 megjegyzés:
Népszerű bejegyzések