Kövess:

hétfő, december 3

A PR időbeli, épp ezért tervezni kell

PR stratégia
Általában két dolog szokott történni egy év alatt egy-egy vállalkozással, legalábbis az időbeosztás szempontjából. A cég és a vezető jól tudja, hogyan működik a piaca, így várja, amikor végre eljön a keresleti időszak és energiája nagy részét itt összpontosítva minél többet igyekszik eladni. A holt időszakban, pedig vissza csavarja a lángot, hisz a kereslet úgyis kicsi, így ott már törvényszerűen kevesebb is lesz a bevétel. Ez a legelterjedtebb tendencia, vagy ha egész évben egyenletes intenzitással dolgozunk, akkor is ugyanezt figyeljük meg, hogy vannak időszakok, amikor jobban megy és van, amikor kevésbé. Így megerősítjük magunk abban, hogy nem lehet az idő ellen dolgozni. 
 
Ágazatunk időrendje meghatározza a mi munkánk is

Valóban az ágazatunk időbeli rendjétől nem lehet elvonatkoztatni, ahogy egy étteremnek van tavaszi kínálata friss zöldségekből, van nyári kínálata hideg ételekből, italokból és halakból, őszi kínálata, az őszi betakarítások, baromfi vágásokhoz kötődően, ugyanúgy téli kínálata is a disznóvágások és frissen füstölt húsok miatt. S egy étteremnek ezt nem kihasználni vétek lenne. Azonban, ha mindenki ugyanúgy, ugyanabban a ritmusban kommunikálja ezeket, akkor nehéz lesz figyelmet kivívni. Azonban, ha jó előre készítek egy ettől a megszokott ritmustól eltérő ütemezést, a többiekhez képest hamarabb kezdődik például nálam a szezon, akkor már rögtön előnyre tehetek szert, de csakis akkor, ha ezt nem az utolsó pillanatra hagyom, hanem jó előre beharangozom.

PR stratégia
Éppen ezért nyílik kivételes lehetőség a naptárunk PR szempontú megtervezésével arra, hogy már most év végén tájékoztassam az ügyfeleimet arról, hogy mikor lesz érdemes rám figyelni, mert időben, akkor valami olyat csinálok, amit a többi konkurens nem. Minden ilyen alkalomhoz, ha időben felépítem a kommunikációt, hozzá az ajánlatokat, amit évről évre követek és publikálok a naptárammal, akkor egy olyan időbeli rendet teremtek, amivel a hatékonyságom megsokszorozom. Ezzel a vásárlóimnál és vevőimnél, partnereimnél elérem, hogy rám figyeljenek a megfelelő időben, a jó ajánlatokkal és kommunikációval pedig, hogy még a szezon előtt nálam költsék el a pénzük. 
 
A leütőképesebb értékesítéseket időben megtervezik

Nézze meg egy-egy mozifilmnek is milyen beharangozót gyártanak, történetekkel, hírekkel, interjúkkal, filmrészletekkel, a készítés folyamatának bemutatásával, az új film pozicionálásával. Sorozatoknál ez teljesen egyszerű: a legújabb James Bond vagy Csillagok Háborúja film. A Csillagok Háborúja 7-es epizódjának jövő évi forgatását már most bejelentették, s a Lego-nak a karácsonyi piacon ott is van az új Star Wars kollekciója. Ehhez hasonlóan minden filmnek a szakemberek kreálnak egy egyedi pozícionálási stratégiát, így a PR munkával és a pozícionálásal. az esetek 80%-ában sikerül elérniük, hogy az vetítések első hete után már megtérüljön a befektetés. Ezután már a reklámozás csakis kizárólag extra profitot termel. Nem a reklámtól várják a megtérülési mutatókat, a reklámtól kizárólag extra profitot várnak.

PR stratégia
Időben azonban, ha nem terveznék meg jó előre ezeket az eseményeket, hanem kész termékeket kellene reklámozniuk és eladniuk, akkor valószínűleg nem Hollywood lenne a világ vezető filmes hatalma. Nincs értelme tehát az adott időpontra várni, amikor majd egyébként is élénkül a kereslet. Mi lenne, ha a legtöbb gyártó, szolgáltató annyi munkát és befektetett energiát, egy-egy terméket, aminek megvalósításáért annyit dolgoznak, kizárólag az utolsó pillanatban kezdene el megfelelő intenzitással kommunikálni. A legtöbb jól prosperáló cég nem engedi meg magának ezt a rizikót, időben felépíti, PR tevékenységgel segíti, hogy a piacra kerülés mihamarabb megtérüljön. S közben oly sokan mégis miért engedik meg, hogy majd akkor kezdünk el valamit tervezni, amikor már itt a szezon, vagy akkor indítanak csak egy jelentős kampányt, akciót, amikor látják, hogy baj van és a bevételek nem megfelelően alakulnak.
 
Ez a tervezés, a meglévő költségekből megoldható

Időben tervezve, akár több alternatívát is kidolgozhat, ami segíti az értékesítést. Ehhez akár egy egyszerű kártyanaptár is elég lehet, amit velünk 1000 darabnál, akár nettó 18 ezer forintért is elkészíttethet, egy PR tervvel együtt. A naptárkép már hordozhatja a legjelentősebb kampányának az arculatát, így azt már most bevezeti vevőinél. A naptárban pedig 3-4 fontosabb időpontot megjelölhet, amihez rövidebb szövegeket csatolhat, a kampányai PR alapját, a történetet, vagy a filozófiát. Így egy kis kártyanaptár is már most építi a legfontosabb kampányt és még 2-3 másik iránt is felkelti a kíváncsiságot. A megjelölt időpontok előtt időben felépítve a kommunikációt, az értékesítés már jóval egyszerűbb lesz, mert lesz idő arra, hogy megértsék az ajánlatot és megvárják azt. Így a konkurencia bárhogy igyekszik, ha Ön jól építkezik és végzi a PR munkát megvárják az Ön ajánlatát is, vagy ha kifejezetten a többiek előtt lesz egy kedvező ajánlata rövid határidővel, akkor nem fogják elszalasztani azt. Karácsonyi üdvözletként is kiküldheti ezt a naptárt ajándékként, egy nagyon fontos dolog van csak, ha már költ arra, hogy a vevőinek köszönetet mondjon, emlékeztesse őket a szolgáltatásaira, termékeire, akkor ez legyen a hosszú távú stratégia, a public relations munka része.

PR stratégia
Minél több fotót tartalmaz a naptára, s minél több hely van benne a történet építésére, időpontok megadására, annál jobban tudja irányítani a figyelmet. Annál jobban tudja részletezni a történetét, elmélyíteni a filozófiát és időben meghatározni az értékesítést támogató kampányokat. Sőt mivel jó előre tervez, így kiválóan mérhető lesz az eredmény. A céges PR naptár elsősorban így munkatársaiban, dolgozóiban tudatosítja, hogy mit kell tenni a vállalati célokért, ugyanakkor vevőit, partnereit is lojálissá teszi Önhöz. Amennyiben jól tervezi meg naptárát, fontosabb kampányainál annál egyszerűbb és hatékonyabb lesz a kivitelezés. Tervezzen időben és építse cége imázsát, minden kéznél lévő lehetőséggel, rendelkezésre álló eszközzel. Az értékesítésben sincsenek véletlenek, ha van értékesítési kézikönyve megfelelő stratégiával, akkor ezt jól tudja, ugyanígy az értékesítésig vezető útvonalat is meg kell terveznie.Minél pontosabban tervez, annál könnyebb előre lépnie. Mi a tervezésben és a kivitelezésben is segítünk Önnek, kezdje azt akár egy egyszerű kártya naptárral.   

0 megjegyzés:








Népszerű bejegyzések