Kövess:

kedd, október 27

Karácsonyi vásárlási szokások - mire figyelj a karácsonyi kampányoknál!

Mire számíthatsz az idei karácsonyi kampányaid tervezésénél?

 

karácsonyi vásárlás

A karácsonyi vásárlás időszakában megnövekszik a családok kiadása, sőt vannak, akik már októbertől gyűjtenek erre. Sokan vásárolnak rutinszerűen meghatározott terméktípusokat beszerezve, ilyenek a könyv, illatszerek, szórakoztató és háztartási elektronika, számítástechnikai eszközök és ruházat. Amennyiben ezekben az iparágakban dolgozunk, akkor a karácsonyi vásár időszakában végig érdemes szem előtt maradnunk, ez a legjobban felépített kampányok esetében körülbelül 50 nap. Az az egy jól felépített 50 napos kampány növeli a nálunk elköltött pénz mennyiséget. 

Ezt az 50 napot van, aki úgy építi fel, hogy már október végén elkezdi a kampány időszakot és az utolsó héten már hagyja, hogy az addig felépített kommunikáció meghozza a gyümölcsét. Van, aki később indul, akár 5-6 nappal is és egészen december 30-ig fenntartja a kommunikációt, hogy a karácsonyi utáni ajándék cserékből is részesüljön. Ez már inkább stratégiai kérdés, ki hogyan határozza meg az üzlete számára ezt az időszakot.

A Google keresési trendek azt mutatják, hogy már október elején megjelenik  a keresések között a karácsonyi ajándék kifejezés. Innen kúszik fel lassan, egyenletesen emelkedő tempóban november 1-ég. November 1 után, 4-7-ig van egy kisebb emelkedés. November 14 után, 40 nappal karácsony előtt jön egy újabb hullám. A keresési csúcsot pedig 2 héttel az ünnepek előtt éri el. Érdemes ezt az ütemezést  alapul venni a karácsonyi kampányainknál.

Amennyiben a keresett termékek közül, egyik sem a mi iparágunkhoz tartozik, akkor is érdemes abban gondolkodni, hogy ebben az 50 napos időszakban az emberek átváltanak minden egész évi szorongás és spórolás, takarékoskodás ellenére is, „költési” üzemmódba és a cégek év végi terveire ugyanúgy jellemző ez. Egy cégvezető, ha látja az adott év teljesítményét, akkor mindenképpen, vagy szeretné megőrizni az elért eredményeket, vagy szeretne előrelépni. Így okos ajánlatokkal, jól felépített kommunikációval bárki, foglalkozzék bármivel, a saját malmára tudja hajtani a költési kedvet. Miért hagynád ki akkor ezt az 50 napos időszakot, ami busásan megtérül? Januárban már az új év, új termék, minden mi új, kommunikációját kell elkezdeni, látványosan igényt teremteni ahhoz, hogy újra bekapcsoljon a „költési” faktor. S ez már sokkal nehezebb és költségesebb is.


karácsonyi kampány tervező tanfolyam


Mikor kezdjük el a karácsonyi kampányunk?


A karácsonyra való készülődés évek óta a megkérdezettek harmadánál, már 6 héttel az ünnepek előtt elkezdődött, az az ebben az évben ez a november 12-ével kezdődő hét. Azonban a vásárlók 15%-a, akár már 2-3 hónappal karácsony előtt beszerzi az ajándékokat. Így, amikor a nagy bevásárlóáruházakban október elején már látunk karácsonyi termékeket, pontosan ezért van, hogy a vásárlóknak ezt a rétegét is elérjék. S a Google trendek is tükrözi, hogy október elején már a kereső kifejezések között is felbukkan a karácsonyi ajándék. November 12-ével kezdődő héten már a vásárlók fele dönteni fog. A vásárlói döntéseinket, ugyanis ilyenkor, átlagban 5 nap alatt hozzuk meg. Ennyi idő alatt mindenki eldönti mit vesz, s vagy megrendeli, vagy a neten kinézi a boltot, ahová a következő pár napban betér.

Ekkor már - november 14-én, az az 40 nappal karácsony előtt - így szem előtt kell lenni, innentől már rendszeresen kell találkoznia a vásárlónak az üzenetünkkel, kínálatunkkal, ahhoz, hogy minket válasszon, hogy nálunk költse el a pénzét. A második harmada az embereknek 4-5 héttel karácsony előtt és valamivel kevesebb, mint egyharmada 2-3 héttel szent este előtt indul el a beszerző körútra. Az utolsó egy hétre pedig csupán 4% hagyja a vásárlást. Igaz, hogy időben kisebb szakaszra koncentrálódik ez a vevő mennyiség, amit kiegészítenek még a teljes vásárlói kör élelmiszer, s karácsonyi kiegészítők beszerzései, így ott jóval nagyobb tömeget érzékelünk, de a karácsonyi vásár java ekkor már valójában véget ért.

karácsonyi kampány tervező tanfolyam


Bevételt maximalizáló karácsonyi kampányok! 

Szóval, ha komoly bevételt akarunk a karácsonyi vásárlásból, akkor 14-én már ismernie kell az ajánlatunkat, a vevők majd harmadának, mert ekkor már elkezdik a beszerzést. Így jó egy héttel előtte az az november 7-én el kell kezdeni a karácsonyi kampányunk, amely, ha végig szem előtt akarunk lenni pontosan 50 napig tart. Ne tévesszen meg senkit az, hogy nem az első héten vásárolnak meg mindent, lehet, csak az elkövetkező kettő-háromban, de a vevők 32%-a már ezen a héten tudja, mit és hol fog megvenni. Már megnézte, kiválasztotta és utána járt annak, amit megvesz.

Amennyiben nincsenek információi, egy adott cég ajánlatairól, termékeiről a vevőknek, ebben az időszakban, akkor már azt nem is fogják kiválasztani később. Így már csak az impulzus vásárlókban bízhatunk, akik viszont kevesebb pénzt költenek karácsonykor. Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, úgy fogy a vevő. A fiatal férfiak erősítik azok táborát, akik az ünnepeket megelőző hétre vagy napokra halasztják a vásárlást, vagy egyáltalán nem ajándékoznak. Így érdemes az utolsó hét ajándékait ezekre a férfiaknak szóló ajánlatokra kihegyezni. Olyan ajánlatokat futtatni, amelyeket megvehetnek a barátnőiknek, feleségeiknek, szüleiknek vagy gyerekeiknek.

A több éves felmérésben a magyar válaszadók szokásaik alapján több embernek, de kisebb értékben terveznek ajándékot adni, mint a környező országok, hasonló politikai tradícióval rendelkező karácsonyi vásárlói. A három országban közös, hogy 60 százalék körüli azok aránya, akik interneten is terveznek ajándékot beszerezni. Szintén hasonlóság, hogy egyik náció sem szereti a tömeget és a sorban állást - ezt az okot jelölték meg a legtöbben az internetes vásárlás előnyeként. Így azonban időben is már jóval korábban megtörténik a karácsonyi bevásárlás. Hiszen az internetes rendelések szállítási idejével is kalkulálni kell a vevőnek. Sőt már vannak olyan áruházlánc ajánlatok, amelyek október végére teszik akcióikat, a legkeresettebb termékkörökben.

Kifejezetten azért, hogy még a 6 hetes periódus elkezdése előtt már náluk költsenek az emberek, s hogy megelőzzék még az internetes kereskedőket is extra kedvezményeikkel. A vásárlók 67%-a az internetes bevásárlások mellett vagy helyett, a nagy bevásárlóközpontokat részesíti előnyben, ahol szintén időt megtakarítva több mindent tudnak megszerezni egy helyen. Amennyiben az üzletünk nem ilyen helyen van, vagy egy ilyen üzletházban is a mi kínálatunkra akarjuk irányítani a figyelmet, rendkívül fontos, hogy pontosan célozzuk meg a vevőkörünket.

Karácsonyi vásárlás - karácsonyi kampány
Ez is azt mutatja, hogy nagyon fontos résen lenni és időben elkezdeni a karácsonyi kampányokat, míg mások kiürítik előttünk az emberek ajándékokra szánt kasszáját. A jól felépített kampányok és kommunikáció a magyar piacon különösen fontos, mert a magyarok a legtudatosabb vásárlók közé tartoznak. Megfogalmazhatjuk ezt úgy is, hogy nehezen döntenek és nagyon sok szempontot mérlegelnek a választásnál. Egyharmaduk heteken keresztül, vagy akár egész évben kutatja a megfelelő ajándékot, ez az arány a románoknál csak 11, a bolgároknál pedig 17 százalék.

Bár többet nézelődünk, de kevesebbet kérdezünk - ez is azt mutatja, hogy döntéseinket már korábban, a neten böngészve, vagy cikkeket, szórólapokat olvasva meghozzuk. A magyar válaszadók több mint fele ezeknek az információknak a birtokában, a vásárlásnál már az ösztöneire hagyatkozik, hisz a döntés már megszületett benne, az impulzusok ugyan módosíthatnak, akár értékben is rajta, de tudja hol és milyen típusú terméket fog megvenni.

Kik és milyen arányban költenek majd nálunk karácsonykor?


Az ajándékozók legkevesebb 4-6 főnek, de inkább több személynek vásárolnak. Ha részletesebben megnézzük a sokévi statisztikát, akkor a vásárlók több mint harmada 7-10; a negyede pedig 4-6 családtagnak-ismerősnek ajándékoz karácsonyra. A változó gazdasági helyzet ellenére ezek a számok szinte évek óta változatlanok. A férfiak mindig kevesebb ajándékozottal számolnak, mint a hölgyek, ez azzal a bevett szokással magyarázható, hogy a közös ismerősöknek, családtagoknak rendszerint a nők intézik az ajándékvásárlást. Korosztály szempontjából a fiatalabbak — 16-29 évesek — ajándékoznak a legnagyobb arányban 10 vagy annál több személynek.

A kampányokban ezeknek a szempontoknak az alapján érdemes összeállítani nagyobb csomagokat, több ajándékkal, amit többeknek átadhatnak például a 16-29 évesek. Itt működik a legjobban, a több termék együttes értékesítése is. Fontos azonban, hogy legyen benne szülőknek, barátoknak és a kedvesnek, feleségnek szóló termék is. A hölgyek számára is érdemes olyan kínálatot összeállítani, ami széles skálán mozog, hiszen 21%-uk egy meghatározott költségkerettel 10 főnél többnek keres ajándékot. Amennyiben az ajánlatoddal és kínálatoddal megkönnyíted a választást, s lerövidíted a beszerzési időt, akkor a vevők hálásak és fizető készek lesznek.


karácsonyi kampány tervező tanfolyam


Mit vásárolnak majd nálunk karácsonykor?


Karácsonyi vásárlás - karácsonyi kampány
A karácsony slágertermékei között szerepelnek évről évre az illatszerek, könyvek, játékok, ruhák, és csak ezek után következnek a különböző elektronikai cikkek, ma már digitális eszközök. Nincs ez másképp szinte egyik évben sem, ezekre a termékkörökre, vagy ezekhez kapcsolódva a legérdemesebb kommunikálni. Könyvet adni például egy-egy termék mellé, vagy illatszert ajándékba, ez a partner marketing mindkét félnek hasznossá válik. Elektronikai termékeknél a szórakoztató elektronikai és számítástechnikai eszközökkel a férfiakat érdemes megcélozni, hisz ők azok, akik szívesebben vásárolnak otthonra háztartási elektronikai cikkeket is. Részleteiben nézve a háztartási elektronikai készülékeket várhatóan a legfiatalabb korosztály — 16-29 évesek — képviselői választják majd a legnagyobb százalékban, a nemek arányát tekintve pedig több férfi tervezi ezek vásárlását, feltehetően házastársuk számára.

Szórakoztatóelektronikai termékeket is sokkal több férfi vásárol karácsonyra, mint nő, ami nem meglepő. Továbbá főként a 30 és 50 év közötti korosztály, és a megyeszékhelyen élők tervezik ilyen ajándékkal meglepni szeretteiket. A számítástechnikai és telekommunikációs cikkek beszerzése szintén a férfiakra, valamint a 40 és 50 év közötti korosztályra jellemző.

Közelebbről megvizsgálva az egyes kategóriákat a háztartási elektronikai termékek vásárlásánál minden családtagot számba veszünk, míg a szórakoztatóelektronikai cikkek vásárlásánál elsősorban a gyerekekre, házastársakra gondolunk és csak ezután a szülőkre. Évek óta nem igazán változik a legkedveltebb háztartási elektronikai cikkek toplistája: a robotgép/botmixer, a kávéfőző és az elektromos fogkefe vezeti a rangsort. Ezekkel szemben a drágább, nagyobb háztartási gépeket csak kevesen választják karácsonyra. A legtöbbször ajándéknak választott termékek korcsoportok szerint változnak, míg a 16-29 és a 30-39 évesek kedvence az elektromos fogkefe, addig a 40-49 korosztály inkább robotgépet/botmixert, vagy hasonló típusú terméket vásárol majd szeretteinek.

A szórakoztatóelektronikai termékeknél nem ilyen egyszerű a képlet. Itt is teret nyernek a kisebb értékű termékek és kiegészítők, mint fülhallgató, memóriakártya, mp3 lejátszó. A televíziókat, legyen az plazma, LCD, vagy LED-es, leginkább 50 évnél idősebb korosztály szerzi majd be. A kisebb elektronikai készülékek tervezett vásárlása minden korosztályra jellemző, de szembetűnő, hogy a 40-49 korcsoport 64%-a vásárolt ilyen eszközt tavaly is.

karácsonyi kampány tervező tanfolyam


Mennyi pénzt költenek majd nálunk a karácsonyi időszakban?


Karácsonyi vásárlás - karácsonyi kampány
Általában a vásárlók fele nem tudja, hogy milyen összeget fog elkölteni. Azok között, akik viszont már tudták, szinte azonos arányban vannak, akik 10 és 25 között, 25 és 50 között, vagy 50 ezer forintnál többet terveznek költeni. A fentieknél valamivel kevesebben terveznek 10 ezer forintnál kevesebbet fordítani a karácsonyi ajándékozásra. Átlagban 30.000-40.000 forint körül költünk karácsonyi ajándékokra.

A többség maximum 30.000 forintot költ karácsonykor (61 %), ugyanakkor van egy szűk réteg (16%), aki több mint 50.000 forintot sem sajnál szerettei megörvendeztetésére - derül ki a hazai adatokból. Átlagosan pedig 35.800 forintot szánunk az ajándékvásárlásra. Nemenkénti lebontásban a férfiak átlagosan 5.600, míg a nők 4.200 forintot áldoznak egy-egy ember ajándékozására. Számoljon utána egy családban, ahol két kereső van az átlag költés 60.000 forint felett mozog, több kereső esetén arányosan változik ez az összeg.


Hol tájékozódunk, és hol vásárolunk karácsony előtt?


Abban a tekintetben, hogy hol gyűjtjük be a vásárláshoz szükséges információkat az adott termékekről egyértelműen az internet a meghatározó. A listát az internetes szakoldalak vezetik, majd a különböző fórumok, blogok és gyártói, kereskedői oldalak még mind megelőzik a boltban való tájékozódást. A boltban való nézelődés egyre kevesebb, ma már 33% alatt jár. Így ha a karácsonyi kampányok idején nem leszel ott az interneten hirdetők között, akkor a vevők több mint 67%-át nem éred el.
Karácsonyi vásárlás - karácsonyi kampány 
Az adatok szerint az online felületeket már nemcsak előzetes tájékozódásra használjuk, - a megkérdezettek 79 százaléka elsősorban a weben nézelődik - hanem konkrét vásárlásra is. A felmérésben résztvevők majdnem kétharmada (65%) gondolja úgy, hogy az interneten keresztül is beszerez néhány meglepetést a fa alá. Aki karácsonyi ajándékért kattint az e-térben, az főleg az ünnepi időszakban megszokott zsúfoltságot és sorban állást akarja elkerülni. A tömeg és a sok várakozás elkerülése mellett második legfontosabb érvként az olcsóbb vásárlási lehetőséget, harmadikként pedig a nagyobb termékválasztékot említik a magyar válaszadók.

Ezzel párhuzamosan az interneten történő vásárlás egyre elterjedtebb. Könnyítsd meg karácsonyi akciódat azzal, hogy akár meglévő vásárlóidnak az internetes vásárlás mellé helyben megoldod a házhoz szállítást.


Készpénzt vagy bankkártyát használnak inkább a karácsonyi bevásrlásoknál


A 18-tól a 49-ig húzódó három korosztály közel 43%-ban választja a készpénzes fizetést. A 30-39 és a 40-49 évesek hasonló mértékben fizetnek majd bankkártyával, pontosan az 55%-uk. A 18-29 évesekkel, ez az arány eltolódik az átutalásos fizetés javára, ez feltehetően azzal magyarázható, hogy a többi korosztálytól eltérően szívesebben vásárolnak az interneten. Az internetes megrendeléseket is még fele arányban, a vevők 50%-a azonban még mindig szívesebben fizetik utánvét, készpénzzel a magyarok, mint bankkártyával vagy előre utalással. A felmérésekben megkérdezettek fele nem tudta pontosan, hogy miből fogja finanszírozni a karácsonyi ajándékokat. Azok közül viszont, akik már tudták, legtöbben saját forrásból gazdálkodnak, vagy többen összeadják a vételárat, és már alig akar valaki is hitelt felvenni erre a célra.


karácsonyi kampány tervező tanfolyam

  

Összegzés a karácsonyi vásárlói szokásokról


Akkor, tehát mikor, a legjobb elkezdeni a karácsonyi kampányunk? 50 nappal karácsony előtt mindenképpen el kell kezdeni kampányolni, mert egyéb akciókkal a multik már meg fognak előzni minket.

A vásárlók több mint 67%-a az interneten tájékozódik, így ez a legolcsóbb és leghatékonyabb csatorna, amin ott kell lennünk. Sőt a vásárlók kétharmada valamit vásárol az interneten keresztül is, így fontos, hogy értékesítési és ne csak kommunikációs csatornaként gondoljunk az internetre.
Karácsonyi vásárlás - karácsonyi kampány
Attól függően, hogy milyen terméket értékesítünk, érdemes bekalkulálni a korcsoportok szokásait és választásait, akár a legnépszerűbb kiegészítő termékekkel, ajándékokkal növelni a saját eladásaink értékét.

50 nap, egy erős 50 napos kampány kell ahhoz, és megfelelően kidolgozott ajánlatok, hogy valóban profitálni tudjon a karácsonyi vásárlásból.

/a tanulmány több felmérés és statisztika feldolgozásával készült/


karácsonyi kampány tervező tanfolyam

0 megjegyzés:








Népszerű bejegyzések