Kövess:

vasárnap, január 1

Az online versenytárs elemzés módszertanaOnline stratégia szintjeiA nyelvünk alapvetően határozza meg a gondolkodásunk. A stratégia alkotás azért nehéz, főként, ha kifejezetten online stratégiáról beszélünk, mert a magyar gondolkodás tradíciója és így a nyelv sem különíti el élesen ennek a szintjeit.

Általában egy vállalkozásnak van egy stratégiája, ami mentén felépíti a tevékenységét és termékkörét. Ez a legmeghatározóbb, ebből kellene kibontani a taktikai elemek megannyi sorát, amilyen az üzletágak, az egyes termékek szerepe – azok bevezetése, promóciója, értékesítése – és ebbe beletartozik az online jelenlét is.

Azonban a magyarban, a „stratégia” kifejezést, amolyan halmaz-szerűen alkalmazzuk. Külön beszélnek az üzleti gondolkodást, elméletet tanító szakemberek is „üzletági stratégiáról”, „termék stratégiáról”, „online stratégiáról”, azon belül „kereső optimalizálási stratégia”, „tartalom marketing stratégia”, „közösségi média stratégia”, „facebook stratégia”, „google hirdetések stratégiája” és talán a végtelenségig lehetne sorolni mennyiféleképpen bukkan fel az üzletünk felépítésében a stratégia kifejezés.

Talán nem véletlen, hogy óriási a káosz ezen a területen és nem tudjuk elválasztani a stratégiai elemeket, a taktikaiaktól és ez a sokféle stratégiai szint, sokszor jelentős ellentmondásokba is keveredik. Emiatt lesznek nálunk népszerűbbek, azok a módszerek, „taktikai elemek”, amelyek egy az egyben történő másolással, a minta követésével ígérnek eredményeket.

Az alapvető stratégiánk meghatározása mentén, abból eredeztetve, az egyes területeknek is lehet stratégiai célja. A stratégia ugyanis időben terjed ki és ehhez az egyes „erőforrásokat”, kommunikációs vagy online csatornákat megfelelően kell kezelni a rész célok eléréséhez.
Egy-egy elmélet, gondolkodási mód elsajátítását mindig az elemzés segíti a leginkább. Az elemzések mentén sokkal inkább átlátjuk és megértjük, még az online világban is, hogy mik azok a sarokkövek, azok a lehetőségek, amik köré a stratégiánk kiépíthetjük és ebben lehet óriási segítségünkre a versenytársak elemzése.

 

Az online versenytárs elemzés módszertana

 

Figyelemmel követni versenytársainkat egyébként is, minden vállalkozás számára fontos, mivel segíti meghatározni az aktuális pozíciónkat a piacon. A versenytársak hasonló tevékenységei révén, pedig értesülünk az új trendekről. Sőt folyamatosan informálódunk a konkurensek stratégiájának esetleges változásairól.

A versenytársak figyelemmel követése azonban nem merül ki abban, hogy feliratkozunk a hírlevelükre, like-oljuk a Facebook oldalukat és néha rápillantunk a weboldalukra. Sokkal tudatosabb elemzési módszertanra van szükség ahhoz, hogy valóban minden információt megkapjunk, ami a tevékenységi területünkön zajlik.

Ebben a cikkben az online versenytárs elemzés módszertanába próbálok meg betekintést nyújtani.


Mit nevezünk online versenytárs elemzésnek?


Az online versenytárs elemzés a potenciális konkurensek felderítéséből és azok tevékenységének, saját cégünk célkitűzéseivel való összevetéséről szól. A konkurensek online tevékenységéből kirajzolódó erősségek és gyengeségek megismerése, segít kijelölni a saját piaci pozíciónkat és meghatározhatjuk a mi online jelenlétünk, hogyan illeszkedik a stratégiánkba.

Milyen kérdésekre ad választ a versenytárs elemzés?


A versenytárs elemzés módszertana számos, a vállalkozásunk számára kulcsfontosságú kérdésre adhat választ:
 • Mire keresnek a potenciális ügyfeleim?
 • Kik a valós online konkurenseim?
 • Milyen tartalommal építsem fel a weboldalam?
 • Mitől érnek el jobb Google helyezéseket a versenytársaim?
 • Milyen online kommunikációs csatornákat használnak és hogyan?
 • Hol és hogyan építenek backlinkeket a konkurenseim?
 • Milyen tartalom marketing és hirdetési taktikával, módszerekkel tudom utolérni őket?
 • Milyen forrásokból szerzik ügyfeleiket a konkurenseim?

Milyen részekből áll az online versenytárs elemzés?


Maga a folyamat lépései változhatnak annak függvényében, hogy pontosan mit szeretnénk megtudni a konkurenseinkről. Illetve az egyes lépések is más hangsúlyt kaphatnak annak függvényében, hogy mi a célunk a versenytárs elemzéssel. Ha elsősorban kulcsszó kutatás a cél, akkor értelemszerűen abba több energiát fektetünk, mintha például, ha a közösségi média jelenlétet szeretnék összehasonlítani.

Mivel az alább részletezett folyamatban több elem is egymásra épül, ezért teljesen elhagyni őket nem lehet, még akkor sem, ha nem az adott területen van a fókuszunk.


Lássuk tehát, hogy milyen lépésekből áll az online versenytárs elemzés:


  1. Kulcsszó kutatás
  2. Online konkurensek meghatározása
  3. Weboldal elemzés
  4. Tartalom marketing felépítése
  5. Online marketing rendszere
  6. Backlink elemzés

    1.   Kulcsszó kutatás 

     
    online kulcsszó kutatás
    Az első lépés egyértelműen egy kulcsszó kutatás kell legyen, amelynek során meghatározzuk azokat a kereső kifejezéseket, amelyekre a potenciális ügyfelek keresnek.

    A kulcsszó kutatás során többfajta módszert is alkalmazhatunk:

    • Az ügyféllel közösen ötletelve összeírjuk azokat a kulcsszavakat, amelyeket jónak találunk
    • Megvizsgáljuk néhány ismert erősebb versenytás oldalát, hogy milyen kulcsszavakra érnek el jó helyezéseket
    • A Google Ads kulcsszó tervezőjét hívjuk segítségül
    • SEO szoftvereket alkalmazunk

     Ezen négy módszerből kapott kulcsszavakat összesítjük egy táblázatban és utána megvizsgáljuk, hogy

    • melyikre havonta milyen mennyiségű keresés történik
    • melyikre mennyire erős a konkurencia
    • milyen a kulcsszó nehézsége

    Az alábbi képen az Ahrefs.com SEO szoftver kulcsszó javaslatai láthatók az „adótanácsadás” kifejezéshez kapcsolódóan.

    Az alábbi képen ugyanezen szoftver kulcsszó ötleteihez kapcsolódó keresési mennyiségek és a kifejezésekre való „tartalom építés” vagy „hirdetés” nehézségi fokai láthatók:

    A kapott eredményekkel bővítve a táblázatot lesz egy listánk, amely ideális esetben azon kulcsszavak nagy részét tartalmazza, amelyre az adott területen a potenciális ügyfelek keresnek és tudjuk azt is, hogy melyik kulcsszóra havonta körülbelül hányan keresnek.

     

    2.   Online konkurensek meghatározása


    online versenytárs elemzésFeltételezzük, hogy ezt a kutatást más konkurensek is elvégezték és a népszerűbb kulcsszavakra optimalizálták a tartalmaikat. Tehát a potenciális versenytársakat úgy fogjuk megtalálni, ha módszeresen végig megyünk minden kulcsszón egy-egy Google kereséssel (inkognitó módban) és kijegyzeteljük az első 10-20-50-100 találatot. Attól függően, készítjük a jegyzeteket, hogy meddig látunk a helyezések között még releváns oldalt vagy milyen típusú konkurensekkel, akarunk harcba szállni az adott kulcsszóért. A kapott eredményeket ez esetben is egy táblázatba érdemes összefoglalni.

    Az erősebb konkurensek több kulcsszóra érnek el helyezéseket és előrébb lesznek a találati listákban, mint a többiek. Amikor súlyozzuk a listát aszerint, hogy milyen nehézségű kulcsszóra hányadik helyen szerepel egy oldal és hány kulcsszóra ér el helyezést, akkor egy abszolút listát is össze fogunk tudni állítani a legfőbb versenytársak neveivel.


    3.   Weboldal elemzés


    weboldal elemzés
    Ott tartunk, hogy van egy listánk a legerősebb konkurensek weboldalainak címével. Ebben a lépésben módszeresen végig kell menni a legerősebb 5-10-20 konkurensen és alaposan átvilágítani weboldalaikat az alábbi szempontok szerint:
    • Menü- és tartalom struktúra
    • Funkcionalitás
    • Arculat / design

    Amennyiben egy táblázatba foglaljuk az egyes versenytársak menüpont neveit, akkor az elemzés végén összesítve fogjuk látni az adatokat. Így tudni fogjuk, hogy melyek azok a menüpontok, tartalmi egységek, amelyek kötelező elemek, mert a versenytársak többségénél megtalálhatóak, így nekünk is célszerű rá, a mi stratégiánkhoz illeszkedő saját tartalmakat létrehozni.  S melyek azok a területek, amelyeket célszerű opcionális elemként nyilvántartani.

    Ez a lépés rendkívül hasznos abban, hogy saját weboldalunkat úgy tervezzük meg, hogy tartalmilag és funkcionalitásában se maradjon el a konkurensek honlapjaitól. Amikor például azt látjuk, hogy a konkurensek 80%-a rendelkezik bloggal, akkor egyértelmű, hogy a blogot nem hagyhatjuk ki a weboldalból.


    4.   A tartalom marketing felépítése


    tartalom marketing elemzésMég mindig a konkurensek weboldalainál maradva meg kell vizsgálnunk a tartalom marketing területén, milyen „kulcsszavak” köré szervezik a publikálást. Első körben kizárólag a weboldalra koncentrálva.

    Az alábbi szempontokat érdemes megvizsgálni:
    • Milyen gyakran frissülnek a tartalmak a weboldalon?
    • Milyen gyakran frissülő tartalmi elemek vannak? Blog, hírek, aktualitások, sajtóközlemények, videók, referenciák … stb.
    • Milyen mennyiségű tartalommal frissülnek a cikkek?
    • A cikkek milyen kulcsszóra vannak optimalizálva, milyen helyezést érnek el az adott kulcsszavakra?

     5.   Online marketing stratégia


     A weboldal elemzésből és a tartalom marketing felépítéséből már kirajzolódik, hogy mikre érdemes fókuszálni, ha az adott cég teljes online marketing stratégiáját vizsgáljuk. Itt azonban, már nem csak a weboldalra koncentrálunk, hanem megnézzük, hogy azon kívül milyen online csatornákon van jelen a konkurens vállalkozás.

     Ez a lépés az alábbi elemek vizsgálatát foglalja magában:
     • Közösségi média jelenlét
     • Hírlevél marketing
     • PPC hirdetések 

      Facebook oldal elemzés
      A közösségi média felületeken is meg tudjuk nézni milyen gyakran és milyen tartalmakat posztolnak. A konkurens Facebook oldalaknál jobboldalt a „Névjegy alatt” az „Oldal Átláthatósága” fülre kattintva azt is láthatjuk, hogy aktuálisan milyen hirdetései futnak az adott oldalnak. Rendszeresen ellenőrizve láthatjuk, milyen rendszerben, milyen gyakran és milyen típusú hirdetések jellemzik a cég Facebook hirdetéseit.

      A konkurensek Google Hirdetéseiről és képet kaphatunk, akár a korábban feltérképezett kulcsszavakra lebontva. Ehhez azonban nekünk is hirdetőkké kell válnunk. Hirdetőként az egyes általunk is hirdetett kulcsszavakra megtudjuk nézni, hogy kik azok, akik szintén hirdetnek. Sőt azt is láthatjuk, hogy a keresési megjelenések hány százalékából részesülünk. Emiatt is érdemes Google Ads hirdetőkké válni, mert nemcsak egyre több releváns látogatót tudunk az oldalra irányítani, de online piackutatásnak is kiváló eszköz.


      6.   Backlink elemzés

      backlink elemzés

      A tartalom marketing sokkal többet ér, ha társul hozzá linképítés. Legyenek bármilyen jók a blog cikkeink, ha nem építünk hozzá linkeket, akkor nem fognak elérni jó helyezéseket, különösen a nehezebb kulcsszavakra. A backlink elemzés azt vizsgálja, hogy a versenytársak milyen elhelyezéseket használnak a linképítésben. Melyik oldalukra hány és milyen minőségű backlink mutat.

      Az alábbi kép egy SEO szoftver által készített backlink elemzés eredményét mutatja egy konkrét oldalra vonatkozóan. Nem csak azt látjuk, hogy hány domain-ről összesen hány backlinkje van az oldalnak, de azt is, hogy ezek milyen oldalakról származnak és milyen tempóban növekednek.

      Összefoglalásul:


      Amennyiben a fent leírt elemzési folyamatot megfelelő alapossággal végig csináljuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy …
      1. ismerjük a kereső kifejezések többségét, amelyre a potenciális ügyfeleink keresnek
      2. ismerjük az összes potenciális online versenytársat
      3. konkurenseink weboldalainak szerkezete, funkcionalitása pontos iránymutatást tud adni saját weboldalunk felépítéséhez/fejlesztéséhez
      4. pontos, tartalom marketing naptárat tudunk összeállítani
      5. tudjuk milyen közösségi média felületen kell aktívnak lennünk és milyen rendszerességgel
      6. tudjuk hol, milyen jellegű linképítésre van szükségünk a helyezések javításához

      0 megjegyzés:
      Népszerű bejegyzések