Kövess:

vasárnap, június 7

Egy filozófia éves tervvé alakítása /Louis Van Gaal, Manchester United 2014/15-ös szezonja/

Louis van Gaal filozófiája a Manchester Unitednél

Korábbi blog bejegyzésünkben már írtunk Louis Van Gaal alapvető futball filozófiájáról, és hogy azt hogyan igyekezett megvalósítani a különböző futball csapatoknál, ahol dolgozott. Milyen módon változik egy vezető látásmódja, filozófiája, amikor éves tervvé kell átdolgozni a hosszú távú stratégiai elképzeléseket. Különösen figyelemre méltó ez egy olyan egyesületnél, ahol a múlt és a tradíciók, minden vezetőre eredménykényszert raknak. S nagyon érdekes ez egy olyan válsághelyzetben, amikor a klub legendás vezetője visszavonult és az őt követő vezető totális eredménytelensége miatt – az előző szezonban, semmit sem nyert a csapat, sőt még az európai kupákban való induláshoz szükséges helyezést sem értek el a bajnokságban – kellett újból megszervezni a működést olyan szinten, hogy az eredményesség se szenvedjen csorbát.

Louis Van Gaal, Manchester United

A Louis van Gaal filozófiájához, a Manchester Unitednél három kulcsfontosságú szempontot gyűjtöttek össze a csapat szakértői.

Manchester United TV számára készített dokumentumfilmnek, amely összegezte ezt, komoly PR szerepe is volt. Louis van Gaal a filmben képes volt számos fontos dolgot közvetíteni személyiségének a mélységéből, ezzel segítve, hogy a szurkolók jobban megértsék a munkáját és eloszlassa azt a mítoszt, hogy ő egy autoriter típusú vezető, aki uralkodik a többieken.

1. Központban mindig az ember

 A Manchester United menedzsere elmondta: "A nézők, a szurkolók sokan úgy gondolják, hogy én nem vagyok nagyon rugalmas ember. Sokan azt gondolják rólam, hogy én mindig ragaszkodom ahhoz, hogy én vagyok a főnök, sőt sokan azt hiszik, hogy talán úgy viselkedem, mint egy diktátor, vagy valami ilyesmi. Egyáltalán nem vagyok ilyen."- mondta.

Wayne Rooney Manchester United
Egyértelmű, hogy olyan edző, aki kiérdemelte a legnagyobb tiszteletet a játékról való tudás és a múltja alapján. Olyan edző, aki képes az ösztönzésére méltó csapatszellem kialakítására. Minden egyes játékosával személyesen beszél, személyre szabott módon kezeli őket. Ezt Wayne Rooney is elismerte: „Mindig, mint egyéniséggel beszél velünk és nem úgy, mint a csapat egy tagjával, vagy az elvégzendő munka megvalósítójával. Az edző ajtaja pontosan ezért mindig nyitva áll a játékosok előtt, ha beszélni akarnak vele.”

"Úgy vélem, az én játékosaim nem csak focisták, akik elrúgják a labdát A-ból B-be, hanem a teljes személyiségüket, az őket körülvevő környezetet ismernem kell. Azt akarom, hogy megismerjem őt, nem csak, mint egy játékos, hanem mint ember is, és ez nagyon fontos."- említette Van Gaal.

Természetesen, a holland tudja a legjobban, hogy milyen érzés az ha egy játékos nem kap megfelelő esélyt és mennyi támogatásra van szükség ahhoz, hogy minél jobb legyen. Fiatal játékosként az Ajaxban, Johan Cruyff-val versengve kénytelen volt látni egy csapat a hierarchiáját és kénytelen volt ennek megfelelően racionalizálni a helyzetét, és ennek következtében meghozni azt a nehéz döntést, hogy elhagyja a klubot, amelyik támogatta őt.

„Én is csatár voltam és a másik csatár akkoriban Cruyff volt - emlékszik vissza. Semmi esélye nem volt, annak, hogy én az első csapat tagja legyek. Az egyes ember és, hogy az minél jobban dolgozhasson, kihasználhassa a benne rejlő potenciált, nagyon fontos az én filozófiámban. Amikor magam is láttam, hogy én nem vagyok elég jó, mert Cruyff sokkal jobb játékos nálam, akkor el kellett mennem, hogy játszani tudjak a Royal Antwerpenbe."

2. Szenvedély és elkötelezettség

Louis Van Gall még alig volt a 20-as éveiben, amikor eltávozott Amszterdamból. Ám már ekkor kezdenek formát ölteni az elképzelései, amivel elindult a váltás felé vezető úton, ami világhírű edzővé tette. Mindig is sóvárgott utána, hogy részese lehessen a foci életnek, és elválaszthatatlannak érezte magát a sporttól, függetlenül attól, hogy mennyi sikerben lesz része a pályán.

Louis Van Gaal Manchester United
"Én olyan ember vagyok, aki fanatikus," - állítja. "Mindig nyerni akarok! Azonban meg kellett tanulnom elvontan gondolkozni, és távolságot tartani a pályán történtektől, ahhoz, hogy elemezni tudjam azokat. Mikor ezt megtettem úgy is, mint egy focista, a csapat egyik játékosa, vezetővé váltam. Pályafutásom során, mindig én voltam a kapitány a csapataimnál. Ez további lehetőséget teremtett ahhoz, hogy fejleszteni tudjam magam. Én elég lassú játékos voltam, így gyorsam át kellett gondolni, hogy ezzel a hátránnyal hogyan játszhatom, különben nem játszhattam volna ezen a szinten. Ezen dolgoztam már akkor is a taktika szintjén, mint játékos és ez segít nekem most, mint menedzsernek. A futball abbahagyása után rögtön csak edzősködni akartam, a filozófiám már  ugyanis kezdett körvonalazódni abban az időben. "

3. Fejlődés és változás

Van Gaal gyakran igyekszik rámutatni arra, hogy a filozófiája mindig fejlődik, és ez a folyamat jelenleg is zajlik az Old Traffordon.

Manchester United
"Mindig alkalmazkodnom kell a klub kultúrájához, ahol éppen dolgozom. Az, ahogyan itt dolgozom a Unitednél az eltér attól, ahogy a Bayern Münchennél, Barcelonánál, vagy a holland válogatott élén dolgoztam.”

„Szeretem a támadó futballt, de ehhez szükségünk van megfelelő játékosokra. Ezért én mindig figyelem, kik azok akik, ennek megfelelő szinten és minőségben játszanak. Ennek megfelelően alakítom ki, hogy a játékosok éppen hol játszhatnak. A támadást négy szakaszra osztom ehhez, a védekezést, pedig négy fázisra. Azt hiszem, a játékosok most már tudják és értik ezt, hogy ezt a filozófiát hogyan tudjuk megvalósítani."

"Azt kell mondanom, van egy sor eszme, amiben a filozófiámhoz ragaszkodni fogok, de sok szempontból meg is lehet változtatni azt. Azonban csak akkor lehet megváltoztatni, a csapat stábja, az egyesület alkalmazottai és a játékosok által, ha egy 1 éves periódus letelik. Sok szempontból elemezni kell ehhez az eredményeket és a bejárt utat."

Jövőkép és eredmények

Manchester United
Tehát mi a jövő a Manchesternél és hogyan értékelték a szakértők az évet? A United a negyedik helyet érte el, s bizakodásra adnak okot a jelentős győzelmek a Tottenham és a Liverpool felett, de minden szurkoló reméli, hogy ez csak a kezdete valami különleges folyamatnak. Louis van Gaal el is mondta, hogy a legfontosabb cél az angol bajnokság megnyerése. „Minimum a bajnokságot, meg akarom nyerni, mert ezt mindenütt megtettem, ahol dolgoztam és ezt akarják a rajongók, szurkolók is.”

Az első évre kitűzött célt, hogy indulhassanak újra a Bajnokok Ligájában sikerült elérni a negyedik hellyel. Ez tehát siker, azonban árnyaltabb értékelésre is szükség van a futball világában, nemcsak az elért helyezéseket és címeket kell figyelembe venni.

Mi az, amiben Van Gaal jól teljesített?

Van Gaal a klub kulturális szempontjait a munkájában abszolút figyelembe vette. Miután az előző szezon David Moyes-sal a lehető legkatasztrofálisabb lett, Van Gaal tapasztalata és az, ahogy önbizalmat sugárzott, lehetővé tette hogy valóban a United menedzsereként viselkedjen minden helyzetben.

A legemlékezetesebb momentumok ebből a szempontból nem is a pályán történtekhez kötődnek. A rajongók arra emlékeznek a leginkább, amikor megszakította Gary Neville interjúját a Sky Sports adásában, hogy megünnepeltesse a győzelmet a Liverpool ellen. Csakúgy, mint a szenvedélyes kántálására, amit a szurkolóknak osztogatott aláírások közben ejtett meg.


Ott voltak a pontos statisztikák, amivel dolgozott, s amikor egy sajtótájékoztatót követően Sam Allardyce megjegyzést tett, a túl hosszú labdákra úgy tűnt, ezzel kritizálva a védekezésben alkalmazott megközelítést, akkor be tudta mutatni, hogy ez csak abból következett be, hogy ezek a taktikai elemek még nem voltak elég kidolgozottak abban az időben.

Volt néhány fantasztikus eredménye már a pályán is. Az oldal váltás Robin van Persie esetében, ahogy sérülése után a Swansea City ellen beszállt a játékba, s amivel meglepte az ellenfelet, vagy az ahogy a United elsöpörte Tottenham Hotspur-t az Old Traffordon. Az első félideji a teljesítmény az Anfielden őszintén csodálatos volt, amit a másodikban Juan Mata csoda gólja koronázott meg. Ezt követte a Manchester City elleni szép győzelem, ami mintha azt jelezte volna, hogy a szezonra jellemző formaingadozás már elmúlt.

Ashley Young Manchester United
Érdemes megjegyezni azt is pozitívumként, hogy ha a United nem is játszott jól, akkor is sikerült nagyon jó munkát végezni a pályán az eredmények érdekében. Akár beszélhetünk Daley Blind utolsó pillanatban szerzett egyenlítéséről a West Bromwich Albion és West Ham United ellen vagy Ashley Young utolsó pillanatban lőtt győztes góljáról a Newcastle United ellen. Ezek a pillanatok egyértelműen bizonyították, hogy a játékosok a menedzserükért is játszanak.

Szintén érdemes megemlíteni itt a jó teljesítményt olyan játékosoknál, akikre korábban nem annyira épített, Ashley Young, Marouane Fellaini és Chris Smalling formajavulása és munkája mind felette volt a menedzser elvárásainak.

Mi az amiben Van Gaal hibázott?


A legfájóbb ebből a szempontból a szezon végi visszaesés. A lehetséges 18 pontból csak 5-t sikerült szerezni. Így nem tudták elkerülni a korai szezonkezdést, a Bajnokok ligája Play-Off körében már játszania kell a csapatnak. Még plusz hat ponttal lekörözték volna az Arsenal-t, 10-el pedig utolérték volna a Manchester City-t. Nem sikerült azonban magasabb fokozatra kapcsolni a végjátékban.

Manchester United
Ez a visszaesés amolyan szendvicshatást generált Van Gaal első szezonjában. A szezon eleji rossz kezdésben még nagy szerepe volt a sok sérülésnek. A szezon végén, ezért a rossz teljesítményért viszont már kevesebb kritikát kapott, mert mindenki látta, hogy a csapat jobban játszik addigra. A sérüléseket félretéve, a szezon elején az is látszott, hogy a három hátvédes rendszer nem működött olyan jól, mint a hollandoknál a világbajnokságon, sőt kifejezetten katasztrofális volt a Unitednél. Szinte az egész csapat értetlenül állt előtte, hogy mit is kellene csinálni.

Szezon elején és utószezonban is megtalálta viszont többnyire Van Gaal a játékosok helyét a csapat szerkezetben, bár ehhez sokszor súlyos tévedéseken keresztül jutott el. Ez külön sikeres volt Ashley Young baloldali visszavont középpályás pozíciójánál. Az viszont, hogy Wayne Rooney-t a középpálya mélyén szerepeltette egyértelműen nem volt jó döntés. Rooney nem középpályás, ahogy a szezon is bizonyította. A második felidőben a United, hazai pályán a West Brom ellen, Robin van Persie-vel és Rooney-val a középpályán kezdett, előttük a középpálya frontvonalában Fellaini-vel. Sokkoló volt, hogy még gólt sem szereztek.

Voltak játékosok, akik mélyen a képességeik alatt teljesítettek. Ebben lehet szerepet játszott az is, hogy Van Gaal a játék ellenőrzése céljából, sokszor kötött posztokat és szerepköröket jelöl ki. Angel Di Maria valószínűleg jobb lehet a következő szezonban, egy kötetlenebb szerepkörben, mert mindig elöl játszatva, nem úgy tűnik, hogy segíteni tudna a játék ritmusának a kialakításában.

Magasabb fokozatba kell kapcsolni

 

Louis Van Gaal Manchester United
Sok pozitív és rengeteg nem túl pozitív momentum is kötődik Van Gaal szezonjához. Ha bizonyítványt osztanának róla, akkor az ellenőrzőbe egy 4-es alá kerülhetne, mondják a kommentárok az éves teljesítményt értékelve. A negyedik hely volt az elsődleges cél, amit sikerült a Manchester Unitednek megszereznie, de a tovább lépéshez még rengeteg munka vár rájuk a következő szezonban.


0 megjegyzés:








Népszerű bejegyzések