Kövess:

szerda, január 27

Mit jelent a tervszerűség féltávon, a Hertha BSc-nél?


Az eredményességhez, természetesen folyamatosan ellenőrizni kell azt, hogy hol tartasz a terveid végrehajtásában. Szezonnyitó tanulmányukban leírtuk, hogy egy kis csapat, mint a Hertha Bsc elsősorban arra építheti tervét, ha meg akar maradni a piacán, hogy minél jobban kiaknázza, a jól betanulható taktikai motívumokban rejlő lehetőségeket, és minél kisebb részegységekre bontja a feladatokat, amik garantálják a cél elérését.

Dárdai Pál ehhez 4 mérkőzéses szakaszokban gondolkodott, ahol 4 fordulóként kell 5 pontot gyűjtenie. Így a 32-dik fordulóra 40 ponttal elérhető a biztos bent maradás. A hatékonyság növeléséhez számos a munkáját segítő technikai eszközt is alkalmazott. A taktika megerősítésével és az alapos tervezéssel, már a második félév nyitányára sikerült elérni a Herthá-nak, hogy a hátralévő 16 fordulóból elég 3 mérkőzést nyernie a 40 pont eléréséhez. Az utolsó bent maradó pozícióhoz statisztikailag 12 győzelemre és 2 döntetlenre van szükség, ilyen szempontból viszont már csak 2 győzelemre van az év eleji tervben kitűzött cél.

Amikor egy terv elkezd működni és hozza az eredményeket, akkor menet közben természetesen újabb célokat tűzünk ki, hiszen időben már jóval korábban érezzük, hogy a tervünk megvalósítható, így még inkább el kezd körvonalazódni az a stratégia, ami jellemzi az új Hertha Bsc-t is. Ehhez a tervhez így teljesen nyugodtan, minden görcsösség nélkül lehet új taktikai elemeket betanulni, ami még versenyképesebbé teszi a csapatot. A sikerességnél ugyanis nincs semmi vonzóbb, nincs semmi, ami jobban eltökélté tenné külön-külön minden játékos akaratát. Ezért tapasztalható a téli átigazolási szezonban is soha nem látott kereslet a magyar labdarúgók iránt, mert a válogatott szerepelni fog a nyári Európa bajnokságon. Minden magyar játékost vásárló klub, ebben a pillanatban joggal bízhat abban, hogy a magyar játékosok értéke a nyári torna után jelentősen meg fog nőni, így most jó befektetésnek számít a leigazolásuk.

A tervszerűség megváltoztat


Már a szezonnyitásnál elmondta Dárdai, hogy míg az előző szezonban kizárólag a túlélés volt a cél. Azóta viszont új filozófia mentén haladnak, és így már képes fejlődni a csapat. Az előző, „menekülő” szezonban, még csak a védelem stabilizálása sikerült, most viszont már a rövid passzokra épülő játéknak, a megerősített támadósorral kezd arculata lenni. Sőt sikerült Dárdainak kialakítani egy olyan játékrendszert, amihez meg vannak a megfelelő emberei. Sok időbe és tervszerű, egymásra épülő lépésekre volt szükség, hogy lefektessék a sikeresség alapjait a Herthanál, de mára versenyképesek lettek, amit az eredményeik is bizonyítanak.

Valamennyi szakértő úgy látja, hogy a siker kulcsa Dárdai Pál és az ő tervszerűsége. Emiatt is választották meg az év labdarúgó edzőjének Németországban. A tervek megvalósításában következetesen szigorú a játékosaival, de megadja nekik azt a szabadságot, amivel a kemény teljesítmény meghozza az eredményét és munka örömét is.

Az egyik kulcsa a sikernek, a futómennyiségben rejlik. A herthás, cseh Vladimir Darida lett futómennyiség tekintetében az első, a Bundesliga játékosok rangsorában. A futó átlaga 13 kilométer meccsenként, és ezzel kell a lépést tartania a többi játékosnak is.

A kiscsapatok bevételének egyik kulcsa, mint a szezonnyitó tanulmányban elmondtuk, hogy minél több látogatót vonzanak ki a mérkőzésekre és legyen olyan karaktere a játékuknak, amivel mivel többször jelennek meg a televíziós élőközvetítésekben. A Hertha ilyen szempontból is óriásit lépett előre, jelentősen növekedett a nézőszám és a vártnál jóval többször került a képernyőkre. Ezzel párhuzamosan a klub adósság szintje határozottan csökkent. Az összes kötelezettség összege 15,9 millió euró volt, amit sikerült a bankoknak teljes egészében visszafizetni. A tervszerűség idővel mindig jövedelmezőségbe fordul.


Mutatók, statisztikák


A Hertha az úgynevezett nagy klubok a bajnokságban még mindig kis csapat. Kikapott a Dortmund-tól (1: 3), a Wolfsburg-tól (0: 2), a Schalkétól (1: 2) és a Bayern Münchentől (0: 2) egyaránt. S csak az szezon vége felé, ott is a második félidőben fordítva, sikerült otthon győznie a Bayer Leverkusen ellen (2: 1).

A sikerek inkább a stabilitásban gyökereznek, aminek a mentalitás, a hit az alapja. Egy csapat, amely úgy néz ki papíron, hogy maximum a tabella közepének elérésére lehet esélye, a focipályán ezzel szemben mindig úgy viselkedik, mint a győztes alakulatok. Ezt segítik az időben pontosan lebontott feladatok. A 7 percenként kötelező, minimum egy támadás vezetése. Nem gól lövés, nem labdabirtoklás, hanem annak a mentalitásnak a kialakítása, hogy meghatározott időintervallumonként legyen támadásvezetés, mert ez majd úgyis meghozza az eredményeket.

A Hertha 18 mérkőzésen 26 gólt lőtt, a meccsenkénti gól átlaga a szerény 1,4 mutatójú, a jelenleg mögötte álló M’Gladbach-nál ez majdnem 2. A Hertha lőtt a legkevesebbet kapura a mezőnyben, a támadás vezetések gyakran nem zárulnak még kapura lőtt lövéssel sem, de ugyanakkor ez páratlan hatékonysággal társul, a második legjobb lövések pontosságát illetően a német klubok között a csapat. A kevés gól lövés általában a masszív védelem jele, a Hertha rendelkezik a második legkevesebb védekező hibával a bajnokságban.


A változó célok


Hertha sikere megmutatta egy csapat képes bármit elérni, ha rálép a tervszerűség útjára. Azt is bebizonyította, hogy a győzni akarás nem korlátozódik egy adott taktikára - függetlenül attól, hogy övék-e a több labdabirtoklás, vagy az ellenfélé, akkor is a három pontért játszanak. Ez a beállítottság, hogy labdabirtoklás nélkül is szervezettek maradnak, és nem vágják csak úgy ki a mezőnybe a labdákat, csökkenti a hibák számát és esélyt ad az ellentámadásra.

A Hertha célja most már egyértelműen az, hogy a szezon végére is megmutassa, hogy a játék kultúrájuk képes fejlődni és mindig tudnak rajta valamit javítani. Amennyiben a szezon végéig, akár csak az előzetes terveknek megfelelően tudják gyűjteni a pontokat, az az 4 meccsenként a kitűzött 5 pontot, a hátralévő 16 fordulóban az 20 pontot jelent, akkor már meg vannak azok a fontos alapok, amikre a továbbiakban lehet építeni. S emellett még mindig ott lebeg az edző és a játékosok előtt, a már év elején kitűzött legnagyobb cél, hogy Berlinben ott legyenek a német kupa döntőjében, amire a mostani sorsolás szerint minden esélyük meg van, mert az elődöntőig elég sima útjuk lesz. Az elődöntő mérkőzésén, pedig ez a mentalitás és az addig továbbfejlődő játékkultúra, a tervszerűség, hogy mire elég? Az a mérkőzés napján majd kiderül. Ám az már most félévkor elmondható, hogy Dárdai Pál terve a Hertha Bsc-vel megvalósul.  

0 megjegyzés:








Népszerű bejegyzések