Kövess:

hétfő, november 14

A terep-formák - A háború művészete X.


Fuji hegy

Korántsem mindegy, hogy milyen utat választasz. Milyen taktikát követsz, azzal milyen stratégiát bontasz ki. Mi a filozófiád, amit a kommunikációd árul el leginkább. Ezek lesznek azok a formák, amik meghatározzák mindazt, amit csinálsz. Formák, amik vagy jó formába hoznak, alakzatok, amikre mindenki felfigyel, vagy olyan elemek, amelyek gúzsba kötnek.

 

 

A terep-forma lehet járható, lehet fogvatartó, lehet szerteágazó, lehet szakadékos, lehet hegyes-völgyes, lehet messze nyúló.

Sokszor alakulnak ki mindenki privát és vállalkozói életében is olyan mechanizmusok, amelyek a tevékenységét odakötik egy-egy magatartásformához. Így ezeken változtatni mindenkinek nagyon nehéz, legyen az bármilyen rögzült forma is. A forma ebben az esetben, olyan gondolatokhoz, eljárásokhoz kötődik, amelyek nem biztos, hogy a legproduktívabbak, de mindenképpen képesek fenntartani a létezést a megszokott szinten. Ezek a fogvatartó mechanizmusok, amelyek rendszeresek ugyan, mint a mókus futása a kerékben, de nem visznek előre, és sohasem sikerül ezek segítségével rendszerint megújhódni. Nem sikerül eljutni azokhoz az eredményekhez, amelyekről úgy érezzük, hogy potenciálisan benne vannak a tevékenységünkben.

Ezeknél a berögzült formáknál, amelyek gátjai a nyitottságnak sokszor jobb, ha inkább szakadékba zuhanunk, hogy mindent el kelljen hagynunk és tudjunk újra kezdeni, sokkal nyitottabb és szerteágazó módon. A szerteágazóság jelenti a taktikai repertoár gazdagságát, amikor megfelelően tudunk reagálni bármilyen helyzetre. S nem kell megrémülni attól sem, ha hegyes-völgyes az utunk, mert ezekből a tapasztalatokból messze nyúló, stratégiailag igazán gyümölcsöző megoldások születnek. Mindazok a próbálkozások ugyanis, amik kicsiszolják a taktikai jártasságot, járható, változtatható és tovább írható alakzatokat hoznak létre. Az alakzatok, mint megannyi mozaik segítenek azokat a tartalmakat, jelentéseket másokfelé áramoltatni, amelyek sikereket szülnek nekünk és sorban lebontják a rögzült formákat.


búza mezők
Ha mi is előre tudunk haladni, az ellenség is közeledni tud hozzánk, akkor mondjuk, hogy (a terep) járható.

A nyitottság azt eredményezi, hogy állandóan versenyhelyzetben vagyunk. S ez számunkra nem stresszt, hanem kihívást jelent, mert mindig képesek leszünk reagálni a piac változásaira, a versenytársak lépéseire.


Ha előre haladni még csak tudunk, de visszatérni már bajosan, akkor mondjuk, hogy (a terep) fogvatartó.

A rögzült forma beszűkít. A rögzült mechanizmusok, a sablon kommunikáció mindig egy-irányba visz, s bár haladunk, de az energiáinkat teljesen felemészti az alkotás öröme nélkül, hogy e gondolatok fogságában vagyunk. A csapda helyzet mindig abból ered, hogy csak egyetlen paramétert tartunk helyesnek és elfogadhatónak a dolgok méréséhez. Ennek az egyetlen kritériumnak való megfelelés az, ami mindig fogvatart, s beszűkít minket.


Ha mi is előremegyünk, de előnyökhöz nem jutunk, az ellenség is előrehalad, de előnyhöz nem jut, akkor mondjuk, hogy (a terep) szerteágazó.

Amíg megtaláljuk a megfelelő alakzatokat ahhoz, hogy igazán produktívak legyünk, hogy kialakuljon a taktika repertoár, addig sok mindent megtanulunk, s kipróbálunk. Ez a helyes módja a tapasztalat szerzésnek. S a működő mechanizmusok megtalálása után is fontos, hogy ugyanilyen módon keressük az újdonságokat, a lehetőségeket.


hegyszoros
Ha a katonák erősek, a tisztek azonban gyengék, akkor (seregünk) gyenge lesz. Ha a tisztek erősek, a katonák azonban gyengék, akkor (seregünk) az ellenség kezére jut.

A megfelelő irányok kijelölése nélkül, a vezetők szerepe a szervezetben megkérdőjeleződik és ilyenkor, ha erősebbek lesznek a beosztottak, akkor az egész szervezet gyenge lesz. Nincsenek irányok, nincsenek begyakorolt taktikai motívumok, ennek egyenes következménye, hogy a seregünk sohasem lesz ütőképes. Azonban hiába megfelelő a filozófia, amit a vezetők képviselnek, hiába határozzák meg jól az irányokat, ha nincsenek meg az embereik, akik ezt végrehajtanák, akkor egyetlen dolgot érnek el, hogy az általuk kidolgozott gondolatokat a konkurencia lemásolja és sokkal jobban csinálja náluk.


Ha a hadvezér gyenge, nem elég szigorú, az alapelvek tanításakor nem elég világos, akkor a tisztek és katonák nélkülözni fogják az állandó szabályokat, s a hadirend felállításakor minden összekuszálódik, aminek következtében felfordulás lesz úrrá (a seregben).

A megfelelő kampányok nélkül, ha nincs lehetőség arra, hogy kipróbáljuk milyen taktika illik hozzánk, mert az embereinknek képtelenek vagyunk megtanítani azokat az alapvetéseket, amit képviselünk, a kommunikációhoz szükséges kulcs mondatokat, akkor minden tevékenységünk esetleges lesz. Később sokkal nehezebb bevezetni azokat a szabályokat, amiket fontosnak tartunk, mint már az elején elvégezni az emberek alapos képzését. A megfelelő kommunikáció nélkül, a megfelelő alapvetések megtanítása és végrehajtásának elvárása nélkül, állandósulnak a problémák, amelyek ugyanolyan ütemben bukkannak fel újra és újra megoldhatatlanul.


völgy
A terep-formák: megannyi segítség a hadsereg számára. Az ellenség helyes megítélése a győzelem biztosítása céljából, valamint a szűk, járhatatlan, távoli és közeli (terepek) megvizsgálása: a fővezér feladata.

Annak pontos megítélése, hogy milyen formák rögzültek meg nálunk, hogy melyek azok az eljárások, amelyek fogva tartanak, sőt az állandó önértékelés és elemzés teszi csak lehetővé, hogy pontos képünk legyen az adott pillanatról. Az adott állapotok pontos elemzése a vezető feladata. Neki kell felismerni az állapotot, amiben állunk és kijelölni az irányokat, ami felé tarthatunk.


Ezért háborúzni az tud igazán, aki úgy mozgatja (seregét), hogy sohasem téved el, s úgy vezeti (vállalkozásait), hogy sohasem jut szorult helyzetbe.

Az alapok jó felépítése, az emberek megfelelő kiképzése, teszi csak lehetővé, hogy mindig képesek legyünk változni, állandóan módosulni képes alakzatokat teremteni a rögzült és gúzsban tartó formák helyett. Az adott helyzet felmérése, elemzése segít meghatározni a megfelelő irányokat, amik a stratégiánknak megfelelnek. Nem technikai arzenál, nem újdonságok bevetése, hanem pontos elemzés és a kialakult rögzült formák felbontása és belőlük a működőképes alakzatok létrehozása jelenti ma a terep ismeretét.

0 megjegyzés:








Népszerű bejegyzések